Bojové umění kickbox

Hledáte aktivní využití volného času? Chcete si zlepšit kondičku nebo dokonce aktivně závodit? Vyzkoušejte kickbox.

Jedná se o druh sportu, kde každý si určí, na jaké úrovni jej chce dělat. Někdo to dělá pro radost, někdo chce posílit celé tělo, někdo shání způsob, jak se hýbat, jiní chtějí dokázat, že jsou opravdu dobří a závodí. Opravdu každý si na kickboxu najde své. Kickbox je způsob pohybu, kdy zároveň trénujete několik dovedností. Trénujete rychlost, postřeh i načasování daného pohybu. Při tréninku můžete zlepšovat kondici, hubnout, ale i tvarovat tělo. Kickbox nabízí komplexní procvičování celého těla, ne pouze určitých partií. Je to dynamický sport, který je spojen s náročnou pohybovou aktivitou a také velkým výdejem energie.

Kickbox vznikl v 60. až 70. letech minulého století, kdy došlo k mohutnému rozvoji různých bojových umění. Vznikl však požadavek na vznik platformy, která by byla schopná porovnat schopnosti představitelů různých bojových umění. Ti do této doby považovali své schopnosti za nejlepší, ale nebyl způsob, jak to vyvrátit či potvrdit. Kickbox v sobě skrývá zápas v ringu, kdy účastníci používají jak klasické boxerské techniky, tak i různé techniky nohou.

Mnoho úspěšných kickboxerů se řadí i mezi úspěšné boxery. Vznik kickboxu je spojen se světovou asociací kickboxu, pod jejíž hlavičkou startovaly i takové legendy, jako například Chuck Norris, Dominique Valera, Benny „the Jet“ Urquidez nebo třeba Bill „Superfoot“ Wallace. Nejprve se pravidla podobala spíše klasickému karate a zápasy probíhaly pouze v kategorii Full contact. Sportovci používali klasické karatistické kalhoty s pásem, který značil jejich technickou vyspělost, a používali boxerské rukavice.

Tip na článek  Kvalitní garážová vrata

První zápasníci byli především z řad karatistů, tak nejprve nebyly vidět boxerské techniky, které se začaly objevovat o něco později. 70. léta pak znamenala změnu v tom, že se začalo zápasit v ringu, což pomohlo dostat se do povědomí veřejnosti a kickbox tak začal být více populární.