Japonský práškový čaj matcha

Máte rádi zelený čaj? Zkoušíte nové a nové druhy? Vyzkoušejte japonský práškový čaj matcha a užívejte si účinků zeleného čaje na maximum!

Na trhu je k dispozici mnoho druhů zelených čajů, které jsou oceňovány především pro blahodárné účinky na lidský organismus. Mezi hlavní výhody patří především to, že zelený čaj výrazně zvyšují energii a zároveň jsou bez kofeinu, zlepšují duševní bdělost, dodávají klid a redukují stres, pravidelné užívání podporuje látkovou výměnu a usnadňuje hubnutí, má mnoho antioxidantů, které zpomalují proces stárnutí, sniřuje krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi i stabilizuje hladinu cukru v krvi. Dobrý je i jako prevence proti rakovině, protože obsahuje extrémně vysoký podíl taninu a katechinu. V neposlední řadě obsahuje 70krát více antioxidantů například oproti pomerančové šťávě a 9krát více betakarotenu než špenát. Velkou výhodou čaje matcha je to, že oproti jiným zeleným čajům se konzumuje celý rozemletý prášek, ne jenom výluh. Louhovaný zelený čaj je sice velmi rozšířen, avšak pokud objevíte mletý zelený čaj matcha, pak nikdy nebudete chtít zkoušet něco jiného. Jelikož se konzumuje vše (rozemletý prášek se díky metličce chasen dokonale rozpustí ve vodě), tak vaše tělo získá o 10 až 15 % více účinných látek než je tomu u zelených louhovaných čajů.

Čaj matcha se používá jak pro běžné použití v denním životě, tak i při slavnostních příležitostech. Má dlouholetou tradici, kdy původně se jeho blahodárné účinky využívaly proti otokům, horečkám či příbuzným symptomům. Až poté se začínal využívat vnitřně a začal se pít. Popíjení tohoto čaje pak Japonsko rozšířilo z šlechtických kruhů i mezi samuraje, kteří vytvořili rituál pití zeleného čaje, jenž měl vznést klid a harmonii do jejich bouřlivého života. Pití čaje matcha se používá i pro věhlasný čajový obřad, avšak i běžné civilní pití by mělo být slavnostním úkonem.

Příprava je jednoduchá. Je k ní potřeba miska a metlička (chasen) pro rozmíchání. Do misky se vloží 1 g čaje matcha (2 špetky), a 100 ml vody horké 80 °C. Poté se čaj matcha pořádně rozmíchá, než se rozpustí.