Measure Up Calliper Tool Accuracy  - moritz320 / Pixabay

Hledáte efektivní způsob kontroly při výrobě? Vsaďte na klasické kalibry a měřidla

I když žijeme v době, které vládnou především technologie, najdou se i odvětví, kde je lepší vsadit na ověřenou klasiku. Tou jsou kalibry a měřidla, jejichž prostřednictvím můžete jednoduše kontrolovat či měřit rozměry výrobků a zajistit tak svým zákazníkům maximální přesnost i kvalitu.

Měřidla k měření, kalibry pouze ke kontrole

Správné rozměry a jejich kontrola jsou klíčem k efektivní, a především kvalitní výrobě, se kterou budete spokojeni nejen vy, ale i váš zákazník. V mnoha případech se však setkáte s tím, že jsou kalibry bez důvodně zaměňovány za běžná měřidla.

Kalibr narozdíl od měřidla však slouží pouze ke kontrole rozměrů, a ne k jejich měření. Po jejich přiložení k výrobku či jejich části tedy hned víte, zda je vše tak, jak má být, nebo jestli v ruce držíte zmetek. Takovou kontrolu oceníte zejména v odvětví strojírenství, ale setkáte se s nimi i v dalších odvětvích.

V souvislosti s tím jsou na trhu běžně dostupné hned tři druhy kalibrů:

  • třmenové kalibry – slouží ke kontrole vnějších částí výrobků a jejich rozměrům,
  • válečkové kalibry – jsou určené ke kontrole vnitřní části produktů, a to konkrétně průměru válcových otvorů,
  • závitové kalibry – využijete při vnější i vnitřní kontrole závitů.
Tip na článek  Reklamní předměty vám pomohou rozjet podnikání

Nechte si vytvořit kalibr přímo na míru

Jelikož díky kalibrům můžete ušetřit nemalé peníze, vyplatí se investovat i do jejich výroby na míru. Jejich prostřednictvím můžete následně kontrolovat veškeré rozměry vyráběných produktů a minimalizovat počet vadných kusů, které projdou celým výrobním procesem.

Zakázkovou výrobu kalibrů nabízí i česká firma Michovský – TOOLS s.r.o., kde si můžete nechat zhotovit kalibry i další nástroje přesně podle vašich potřeb. V jeho nabídce najdete i jiný sortiment spojený zejména s obráběním kovů, včetně příslušenství pro soustružení, vrtáků, závitníků či fréz.