parking space, man, city

Jak zaparkovat v centru Prahy díky šikovné službě

Parkování v centru Prahy je vždy výzvou, a to mnohdy i pro místní obyvatele znalé situace. Nicméně, vydáním přenosného parkovacího oprávnění, lze vše zjednodušit a usnadnit. Jaké jsou tedy možnosti a co byste o této užitečné službě měli vědět?

Jednotlivé městské části vydávají tzv. přenosná parkovací oprávnění pro modré (rezidenční) zóny. Majitelé těchto parkovacích karet mají oprávnění parkovat v různých lokalitách, které spadají do oné konkrétní zóny – a to bez omezení výměny SPZ. A to znamená, že pokud máte více aut, můžete si toto oprávnění přesouvat mezi vozidly a využívat ho, kdykoliv potřebujete.

Jak to celé funguje

Kontrola a platnost těchto parkovacích karet je prováděna skrze společnost ELTODO, a.s., jež nabízí elektronický systém pro evidenci parkování v těchto zónách (pokrývá zejména parkování na Praze 4 a 8). Tento systém dokáže rychle a jednoduše ověřit, zda je parkování v dané zóně povoleno, a zda je k němu použita po všech stránkách platná parkovací karta.

Platnost parkovací karty a oprávnění k parkování mohou samozřejmě  kontrolovat také příslušníci Policie ČR, s čímž je dobré počítat.

Tip na článek  Objevte pohodu a krásy Chorvatska s apartmány na poslední chvíli

Co ještě vědět

Kromě tradičního způsobu s papírovým parkovacím lístkem, lze tuto službu také využít online. Šikovné parkování na Praze 8 i jinde vám zajistí přehledná aplikace Parkingcard.cz. Ta umožňuje vlastníkům přenosného parkovacího oprávnění snadno převést toto oprávnění na jiné vozidlo, a díky tomu bez omezení parkovat na celých zónách placeného stání.

Přenosná parkovací oprávnění jsou skvělým řešením pro všechny obyvatele Prahy, kteří se potýkají s nedostatkem parkovacích míst. Díky těmto kartám je parkování jednodušší a rychlejší, ať již máte jedno auto nebo více. Pokud se chystáte do Prahy a chcete se vyhnout problémům s parkováním, zvažte, zda si přenosné parkovací oprávnění nezajistit také. Více se dozvíte na stránkách Parkingcard.cz.