Měřič spotřeby odhalí, kudy vám utíkají peníze

Trápí vás vysoká cena elektrické energie? Hrozíte se každý rok, kolik budete muset zase za spotřebu elektřiny doplácet? Začněte šetřit své peníze a vyměňte staré domácí spotřebiče, které mají vysokou spotřebu, za nové spotřebiče. Ale jak zjistit, který spotřebič můžete vyhodit a který má ještě vyhovující parametry? Na to se podíváme v dnešním článku.

Změřte, jaká je spotřeba

Každá moderní domácnost je dnes vybavena mnoha spotřebiči a zařízeními, které spotřebovávají elektrickou energii. Máme tím na mysli svítidla, televizor, počítač, ale také pračku či lednici, která musí být v provozu 24 hodin denně. Nejjednodušší způsob, jak zjistit spotřebu energie, je nahlédnout do dokumentů, které jsou přikládány ke všem přístrojům. Jestliže máte ale zařízení doma několik let, asi jste už papíry vyhodili, tak musíte zjistit spotřebu energie jiným způsobem. Ale jak?

Nejlepší způsob je měřič spotřeby

Pořiďte si měřič spotřeby, což je speciální zařízení, které je opatřeno displejem, na němž se vám bude ukazovat spotřeba. Měřič má své vlastní zásuvkové zdířky, a tak ho zapojíte do klasické zásuvky a do měřiče zapojíte spotřebič, u něhož chcete zjistit spotřebu energie. Po zapojení se vám ukáže okamžitá spotřeba, a tak můžete snadno a rychle zjistit, který přístroj je v domácnosti „žroutem“ energie. Nejčastěji se jimi stávají staré lednice, televizory, ale také bojlery či pračky. Je nejvyšší čas se zbavit těchto neefektivních spotřebičů ve vašem domě.

Lepší měřiče přístroje umožňují zadat také cenu za 1 kWh, a tak můžete rychle zjistit, kolik vás bude stát jedna hodina na počítači, jedna pračka a podobně.

Investujte do úsporných spotřebičů

Jakmile vyměníte všechny žrouty energie za nové spotřebiče, můžete tím náklady na energii snížit až o několik desítek procent za rok, a to se určitě vyplatí. Někdy je potřeba rekonstrukce bydlení, někdy si vystačíte s jednoduchou výměnou spotřebiče. Než si však koupíte nějaký přístroj, prostudujte jeho parametry, které jsou uváděny na obalech či příbalových letácích. Dnes se spotřeba energie značí od A+++ (nejlepší) až po G (nejhorší).