Jak správně aplikovat a uchovat parfémy

Parfém je pro mnohé nedílnou součástí života. Pravda, častějšími uživateli parfémů jsou ženy,  v poslední době se však začíná zásadně prosazovat i pojem pánský parfém. Parfém však není levná voňavka ze supermarketu a proto by se s ním zejména muži měli naučit zacházet. 

Je potřeba si uvědomit, že s parfémem je nutné nejen citlivě zacházet, ale rovněž ho umět i aplikovat. Podívejme se tedy nejprve na způsoby, jak s parfémy pro muže zacházet z hlediska jejich správné aplikace.

Parfémy je nejlepší aplikovat na nejvíce prokrvená místa. Nejvíce se tak nabízí například zápěstí, krk či uši. Tato místa jsou nejvíce prokrvená a nejlépe se z nich uvolňuje směs vůní. Důležitým poznatkem je to, že parfém nesmíme roztírat, ale nechat vyprchat. Samotný parfém začne správně vonět zhruba po deseti minutách.

U parfému musíme vybrat správnou vůni, která ovlivní nejen naši vůni, ale rovněž naše emoce. Každý muž by si měl najít svoji specifickou vůni, se kterou se stotožní. Vůně by také měla vyjadřovat mužovu osobnost, vyjadřovat jeho nálady a pocity.  V nabídce vůní máme velký výběr – od sportovních dynamických vůní až po těžší kořeněné vůně vhodné pro diplomatické účely.

Nezapomeňte kupovat zejména kvalitní parfémy osvědčených značek, u kterých máte jistotu, že budou opravdu fungovat. Mezi oblíbené značky patří například pánské parfémy světových značek Armani, Ferrari, Hugo Boss, Davidoff, Diesel, Lacoste nebo Dior. 

Pokud chcete parfém aplikovat přímo na tělo, zvolte nejteplejší zóny, u mužů se doporučuje aplikace parfému pro muže do oblasti za ušima, do oblasti klíční kosti, do loketního důlku nebo na vnitřní strany zápěstí.

Alternativní možností pro aplikace parfému pro muže jsou i čerstvě umyté vlasy, které jsou zajímavým prostředím pro dlouhodobé udržení vůně parfému. Poslední často používanou možností pro aplikaci parfému je aplikace přímo na oblečení, kde je doporučenou (ne však nutnou) podmínkou použití přírodních materiálů. Na přírodním materiálu se vůně parfému dokáže více rozvinout a déle udržet.

Intenzita vůně by měla být na decentní úrovni a neměla by obtěžovat. Volba decentní úrovně vůně je velkým uměním, které lze částečně regulovat i způsobem a intenzitou aplikace parfému. Těžkou vůni parfému musíme brát v potaz již při aplikaci, velmi snadno  bychom se totiž mohli stát obtěžujícím prvkem pro naše okolí. Stejně tak platí i nutnost decentnosti i příliš sladkých parfémů. Při aplikaci nezapomeňte, že čichové schopnosti člověka jsou po ránu podstatně citlivější.

Vůně parfému je proměnlivá v průběhu celého dne. Odborník by řekl, že vůně parfému se postupně rozvíjí. Těsně po aplikaci se nejprve objeví tzv. hlava parfému, která celou vůni charakterizuje a zároveň se podle této prvotní vůně často rozhodujeme. Několik minut po aplikaci může náš nos posoudit srdce parfému a poté začne vynikat takzvaný základ parfému, který dále charakterizuje vaši vůni několik dalších hodin. Kvalitně vyrobený parfém by měl mít všechny fáze vonnosti podobné a neměly by mezi nimi být výrazné výchylky.

Pokud pořídíte drahý parfém, musíte zajistit i jeho správné skladování. Běžný flakonek parfému by se měl spotřebovat zhruba během čtvrt roku od prvního použití a měl by být umístěný v běžné pokojové teplotě. Nesmyslný předsudek minulé doby, že parfému je nejlépe v lednici, tak patří do kategorie nesmyslu roku. Životnost neotevřeného balení parfému pro pány je zhruba okolo dvou let.

Parfémy pro muže v celé své škále a největším výběru naleznete na webu parfums.cz