Tepelná čerpadla mají široké spektrum výhod

Uvažujete také o tom, jaké výhody mají? Proč si vůbec pořídit domů tepelná čerpadla? Nejspíš ano, a to i proto, že jde o velký hit posledních let. Jednoduchý princip, obrovské výhody a úspora za energie je vždy zaručena, vstupní investice se do několika let vrátí. Jinak řečeno, zpočátku to chce trochu nervů a peněz, ale odměna je opravdu skvělá a výhod je tu celá řada – energetická soběstačnost domácnosti je přeci tím, o čem mnozí jen celý život sní!

Jak to vlastně celé funguje?

Princip fungování tepelného čerpadla není vůbec nic složitého. Čerpadlo sbírá teplo ze svého bezprostředního okolí a přetavuje jej v užitečnou energii – můžete ohřívat vodu do koupelny nebo vytápět své obydlí doslova za hubičku. Zdroje tepla jsou maximálně ekologické, možnosti máte hned tři – vzduch, země nebo voda. Nemusíte tedy skládat uhlí do kotelny a ještě za něj platit nemalé finanční prostředky. Cena tohoto druhu vytápění je navíc poměrně vysoká, a to už vůbec nemluvíme o elektřině či plynu.

Výhod je tu opravdu hodně

Tepelná čerpadla mají sice relativně vyšší pořizovací cenu (než pořádná várka uhlí), ale nabízí pestrou paletu výhod. Jednou z nich je třeba dlouhá životnost, komfortní ovládání, při kterém nemusíte za mrazivých dnů chodit ven (ale vlastně jen zapnete internet a nastavíte všechno potřebné online). Účinnost dosahuje u některých typů hranice osmdesáti procent, což je opravdu skvělé číslo. Jednoduše energie prakticky zadarmo, jen investovat…

Tip na článek  Sklenářství Brno je synonymem kvality a profesionality

Zajímá Vás, kolik zaplatíte? Tepelná čerpadla cena vlastně není vysoká, ale musíte si rozpočítat náklady na vytápění za období jedné generace a dát do jedné roviny – až pak uvidíte jasně a zřetelně, kolik vlastně uspoříte. A rozhodně nemusí jít všechny peníze jen a pouze z Vaší kapsy. Existují dotační programy ze státních fondů, čerpadla jsou přeci alternativní zdroje energie a šetří životní prostředí skoro na sto procent.