Forest Coniferous Forest  - QykMaster / Pixabay

Beskydy a jejich lákadla – vsaďte na ta nejlepší

Pokud milujete dovolenou, která sází spíše na aktivní odpočinek. Určitě navštivte Beskydy v Moravskoslezském kraji. Najdete tu dostatek unikátní místní architektury i památek, z nichž rozhodně vyniká Valašské muzeum v přírodě alias skanzen valašské vesnice Rožnov pod Radhoštěm.

A na co se můžete těšit? Určitě na nejstarší část, jíž je tzv. Dřevěné městečko, to bylo zpřístupněno již v roce 1925. Nejrozsáhlejší část je však třeba hledat jinde, a tou je rozhodně Valašská vesnice, která vám nabídne dodnes funkční technické stavby v čele s mlýnem či kovárnou.

Na výlet do nejznámějších částí Beskyd

Pokud si naopak chcete vychutnat pobyt v přírodě a uniknout shonu tradičních turistických míst, pak si dopřejte výlet na Pustevny (1 018 m. n. m). Učarují vám svými unikátními dřevěnými srubovými stavbami. Jde o Maměnku a známější Libušín, jež postavil v závěru 19. století známý slovenský architekt jménem Dušan Jurkovič. Jeho charakteristický styl architektury je nezaměnitelný.

A zamířit byste měli i na jen 4 km vzdálený vrchol Radhošť (1 129 metrů nad mořem). Najdete tu kapli a sochy Cyrila a Metoděje a také nádherné skalní útvary. Ty leží u jediného beskydského plesa, a abyste je viděli, musíte zamířit směrem na vrchol Čertův mlýn (1203 m. n. m.). A najít tu můžete i luxusní ubytování v Beskydech, kde si po náročných túrách zaručeně odpočinete.

Tip na článek  Nejzelenější ostrov? Zakynthos v Řecku!

Kam se ještě vydat

Pokud už máte památnou horu Radhošť za sebou, neměl by vám uniknout ani dřevěný kostel Velké Karlovice či nádherná Křížová cesta opět od architekta Dušana  Jurkoviče. A sázkou na jistotu je i lidová architektura Štramberk nebo Svatý Kopeček se zoologickou zahradou. A kde se ubytovat? Pokud vás láká Medvědí brloh či Vlčí doupě, zarezervujte si je hned na stránkách chaticka.eu. Uvidíte, že rozhodně nebudete litovat.