shoes, legs, car

Zatočte s bolestí chodidel způsobenou dlouhodobým stáním

Dlouhé stání samo o sobě není moc pohodlné. Ale co teprve, když se k němu přidá bolest chodidel? Z obyčejné pracovní směny nebo z příjemného koncertu se naráz stává peklo na zemi. Proč se něco takového vůbec děje? Když jste delší dobu na nohou, mohou vás začít bolet chodidla hned z několika důvodů. Mezi ty nejčastější patří výběr nevhodné obuvi, především špatně odhadnutá velikost. Problematické však může být také špatné držení těla, které v dnešní době není ničím neobvyklým. Pojďme se tedy podívat na to, jak bolesti chodidel předcházet, a co dělat, když už vás postihne.

Jak předcházet bolesti chodidel?

V první řadě se zaměřte na výběr obuvi, především té správné velikosti. Boty nesmí být moc malé, aby vás při dlouhodobém stání netlačily. Myslete na to, že není nic neobvyklého, když vám po delší době, co jste na nohou, chodidla natečou. Je proto dobré mít obuv o něco větší, aby vám i tak bylo pohodlně. Na druhou stranu však nesmíte sáhnout po velikosti, která bude až příliš volná. Takové boty vám budou nohy odírat a příjemně vám v nich rozhodně nebude.

Správnou velikost nejlépe vyberete, když si důkladně změříte délku stélky a přičtete k ní takzvaný nadměrek. Důležité je také seznámit se s tabulkou velikostí výrobce. U nás je běžné evropské číslování, ale na některých e-shopech občas bývají uvedeny i americké velikosti.

TIP: Kompletního průvodce výběrem správné velikosti bot najdete zde.

Předcházet bolesti chodidel můžete také nákupem kvalitních vložek do bot. Ty pomáhají chránit před nárazy, tlumí došlap a mohou podporovat i správné postavení nohy. Vložky do bot seženete nejen v obchodech s obuví a v lékárnách, ale i v prodejnách osobních ochranných prostředků. Právě tam byste měli zamířit, pokud sháníte vložky do ochranné pracovní obuvi. Aby boty plnily svůj účel a vyhovovaly všem normám, je potřeba mít vložky od stejného výrobce jako samotnou obuv.

Tip na článek  Zázvor jako alternativní lék na nachlazení

Možností je také navštívit odborníka, který vám zhotoví ortopedické vložky na míru.

Když už vás nohy bolí…

Od bolesti způsobené přetížením z dlouhodobého stání vám může ulevit třeba masáž. Ta zlepší průtok krve v nohách a sníží svalové napětí. Mimo to je také důležité dopřát chodidlům dostatek odpočinku. Jednoduše si sedněte a natáhněte nohy, můžete si je doslova „hodit nahoru“. Další variantou jsou ledové obklady, které aplikujete na postižená místa. Pomohou snížit zánět a otoky.

Pokud však bolesti chodidel zažíváte častěji, měli byste zvážit návštěvu lékaře, aby vyloučil možnost závažnějšího zdravotního problému.

Nyní už víte, jak si s bolestí chodidel poradit, nezbývá tedy nic jiného, než pustit se do akčních kroků. Změřte si délku stélky, vyberte správnou velikost bot a sežeňte kvalitní vložky. Nezapomeňte svým nohám dopřát dostatečnou péči v podobě masáží a odpočinku a uvidíte, že nepříjemné bolesti chodidel poleví.